Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws van Gastreau? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Smartness from nature- nature knows best

EXPLORE GASTRONOMY 

EXPLORE GASTRONOMY
Epicurist Brillat-Savarin zei het al meer dan 200 jaar geleden: de ontdekking van een nieuw gerecht brengt de mensheid meer geluk
dan de ontdekking van een nieuwe ster. Daarom bieden wij ingrediënten waarmee creatieve koks heerlijke nieuwe gerechten kunnen maken.

MOLECULAIRE GASTRONOMIE
Iedereen heeft zijn of haar eigen perceptie van moleculair koken of moleculaire gastronomie. Letterlijk betekent gastronomie echter "de wetenschap van de maag". Een andere, hedendaagse, definitie is "de kunst van plezierig eten en drinken". Dit laatste is wat de kok wil bereiken met koken.
In de loop der tijd zijn we dankzij technologische ontwikkelingen beland in een tijdperk waarin we creatieve recepten vervaardigen aan de hand van nieuwe ingrediënten en/of nieuwe technieken. Anno 2010 willen we bovendien de invloed van fysische en chemische eigenschappen op de sensorische kenmerken van een gerecht begrijpen.
De term moleculaire gastronomie is bedacht door Nicholas Kurti en Hervé This. Hoewel zij het oorspronkelijk fysische en moleculaire gastronomie noemden, is het voor het gemak ingekort. De definitie is volgens This en Kurti als volgt: "het wetenschappelijke onderzoek naar culinaire, en in het algemeen, gastronomische transformaties en fenomenen, beschreven door koks of in kookboeken".

Moleculaire gastronomie heeft twee missies en drie toepassingen:

Missies:
Het wetenschappelijk onderzoeken van bestaande recepten en de essentie van het recept proberen te beschrijven
Het wetenschappelijke beschrijven van de benodigde details die een recept zijn karakteristieke perceptie geven

Toepassingen:
Het introduceren van nieuwe gereedschappen, methodes en ingrediënten in de keuken
Het uitvinden van nieuwe gerechten gebaseerd op onderzoek naar traditionele recepten
De presentatie naar het grote publiek

MOLECULAIR KOKEN
Ofschoon de definties moleculair koken en moleculaire gastronomie overeenkomsten hebben, is er ook een essentieel verschil. Moleculaire gastronomie is een breder begrip, omdat het de processen tijdens het koken én het nuttigen van eten beschrijft en verklaart, terwijl moleculair koken zich alleen op het koken richt.
Voor Moleculairkoken.net is de focus op het koken dus van belang.