Kooksets

Gereedschap

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws van Gastreau? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Smartness from nature- nature knows best

Moleculairkoken.net gooit het roer om en gaat verder als Smartness From Nature!

Daarom zijn nu alle producten van moleculairkoken.net met 30% afgeprijsd, zolang de voorraad strekt!
 

Epicurist Jean Anthelme Brillat-Savarin schreef bijna 200 jaar geleden zijn boek “Physiologie du Goutâ€Â. Daarin beschreef hij hoe voedsel  in elkaar zit en hoe ons menselijk lijf en brein daarop reageren. Op veel gebieden had hij het mis, maar verrassend genoeg zat hij een heel eind op het goede spoor.

In één stelling geloofde hij heilig: De ontdekking van een nieuw gerecht brengt de mensheid meer geluk dan de ontdekking van een nieuwe ster. Dat zijn wij volledig met hem eens. Voedsel verbindt en voedsel verrast en daarom zijn wij altijd op zoek naar nieuwe gerechten.

Waar onze grootouders voornamelijk kookten met verse ingrediënten van het seizoen, liggen onze voorraadkasten tegenwoordig vol met ‘processed foods’ en zijn bijna alle ingrediënten die je kunt verzinnen het hele jaar rond beschikbaar.

Al vanaf het begin van onze geschiedenis bestond er een nieuwsgierigheid naar vernieuwingen. De laatste tien jaar hebben chefs en wetenschappers zoals als Ferran Adria van elBulli en Heston Blumenthal van the Fat Duck ervoor gezorgd dat kennis en technieken uit de wetenschap en industrie hun intrede deden in de alledaagse keuken.
 
Door de mondiale globalisering en alle gemakken die dat met zich mee heeft gebracht, zijn we echter soms wat doorgeschoten in ons eetgedrag. Hoewel exotische producten vaak erg lekker zijn, vergeten we regelmatig dat onze eigen omgeving ook genoeg spannende ingrediënten te beiden heeft.

Moleculair koken heeft onuitwisbare sporen achtergelaten in de gastronomie. Het gebruik van ingrediënten zoals alginaat, lecithine en xanthaan is in veel restaurantkeukens tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Echter staat de gastronomie niet stil en zijn wij altijd op zoek naar nieuwe spannende ingrediënten, die koks nog meer mogelijkheden geven om spannende nieuwe creaties te maken. Daarom hebben we besloten om het roer om te gooien en ons te gaan richten op nieuwe ingrediënten.
 
Steeds meer mensen gaan terug naar ‘local’, en willen graag genieten van producten uit de buurt. Een aantal chefs zoals René Redzepi van Noma, Virgilio Martinez van Central en Alex Atala van D.O.M. laten in ieder gerecht dat ze maken, het ‘terroir’ van hun land terugkomen, en zijn permanent op zoek naar fascinerende, onontdekte ingrediënten uit hun directe omgeving.

Dit lijkt haaks tegenover de doorgaande ontwikkelingen van technologie te staan. Electronica zijn niet meer weg te denken uit ons leven, en wie kan er nog zonder zijn ‘smartphone’, ‘smartwatch’, ‘smartTV’ en andere slimme technologiën? Slimme technologie is echter zeer goed te combineren met de natuur!
 
In onze nieuwe zoektochten hebben we getracht zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Wij maken gebruik van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en technologische ontwikkelingen om het beste uit de natuur te halen. Daarmee zorgen we voor nieuwe mogelijkheden, zonder in te leveren op gezondheid en smaak. We stoppen er niets in en maken niets kapot. What you see is what you get: Smartness From Nature.
 
Wij geloven dat iedereen -topchef of thuiskok- met onze producten op een eigen ontdekkingstocht kan gaan naar nieuwe gerechten. Op die manier proberen wij bij te dragen aan het geluk van de mensheid. Want zeg nou zelf, wat is er leuker en lekkerder dan spelen met je eten?