Kooksets

Gereedschap

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws van Gastreau? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

De wetenschap achter koken en eten

Moleculairkoken.net biedt ook moleculaire gastronomie voor het onderwijs. Aangezien voedsel iedereen aanspreekt, is het een uitermate geschikt onderwerp om basisscholieren in aanraking te laten komen met wetenschap en techniek en middelbare scholieren te enthousiasmeren voor natuur- en scheikunde.

Op deze pagina vindt u een aantal moleculaire experimenten die een stukje theorie relateren aan een praktische culinaire uitdaging. De experimenten illustreren op verrassende wijze hoe de wetenschap achter koken werkt en brengen zo de theorie in de praktijk.

In samenwerking met Wageningen Universiteit heeft Moleculairkoken.net lesmateriaal ontwikkeld voor het basis- en middelbaar onderwijs. Meer informatie vindt u op de website van NLT en Wageningen Universiteit.

DIEPGAANDE KOOKWORKSHOPS

De wetenschap achter koken is fascinerend en daarom zijn deze experimenten ook leuk om te gebruiken in kookworkshops. De experimenten beschrijven een stukje theorie dat wordt gerelateerd aan een praktische culinaire uitdaging. Het experiment illustreert op verrassende wijze hoe de wetenschap werkt en deze kennis maakt van u een betere kok. Op deze wijze kunt u wetenschappelijke diepgang toevoegen aan uw kookstudio of kookclub!

EXPERIMENT: LIQUID DROPS

experiment_liquid_drops.png

Voor het volgende seizoen is de kok druk bezig met het maken van een nieuwe menukaart. Hij heeft een gerecht verzonnen dat bestaat uit een stuk vlees, groenten en een saus. De saus die hij in gedachten heeft, is echter heel vloeibaar en blijft niet mooi op het bord liggen. Omdat het uiterlijk van een gerecht ook zeer belangrijk is voor de smaakbeleving, wil de kok niet dat de saus zich in een grote plas over het bord verspreidt. Toch wil hij deze saus bij zijn gerecht serveren

DOWNLOAD EXPERIMENT

EXPERIMENT: TOETJES MAKEN

experiment_toetjes_maken.png

Naast de introductie van spectaculaire nieuwe gerechten is de wetenschap van eten en drinken ook enorm leuk! Lekker eten spreekt iedereen aan en daarom is moleculair koken een uitermate geschikt onderwerp om kinderen in aanraking te laten komen met wetenschap en techniek. In deze module doen we dat door de werking van twee verschillende voedseladditieven te laten zien: verdikkingsmiddelen en bindmiddelen

DOWNLOAD EXPERIMENT

MEER EXPERIMENTEN ZIJN IN ONTWIKKELING EN VOLGEN SPOEDIG